Flere hundre tusen mennesker i Norge kan være avhengig av nesespray, anslår forsker. – Et gigantisk problem i Norge, mener spesialist Paal Bentsen.

Spesialist i Øre/Nese/Hals, Paal Bentsen, har en lang fartstid fra legeyrket bak seg og har blant annet operert flere enn 6.000 pasienter ved Narvik sykehus i karrieren.

Erget seg over utvalget

I jobben begynte han å irritere seg over at det ikke fantes et produkt som han kunne tilby pasienter med mindre problemer.

– Jeg erget meg over at det ikke fantes noe brukbare greier for enkle plager som etter neseoperasjoner eller plager som oppstår av den tørre luften vi puster inn i omgivelsene våre, forteller han til Fremover.

Bentsen begynte å se seg om og utforske hvilke produkter som var tilgjengelig på Internett og på apoteker.

– Det var ikke mye å skryte av. Det var saltvann – som for øvrig bare gjør nesen enda tørrere. Og så var det otrivin. Et produkt som har skapt et gigantisk misbruk i Norge, mener han.

I en artikkel publisert på Forskning.no anslår Sverre Karmhus Steinsvåg, avdelingsleder ved Øre-Nese-Hals-avdelingen på Sørlandet sykehus og professor II ved Universitet i Bergen, at flere hundre tusen mennesker i Norge kan være avhengig av nesespray.

– Folk som er avhengige blir desperate hvis de ikke får spraye seg. Vi ser en del av dette og det folk sier er at de ikke klarer å puste. De klarer ikke å konsentrere seg om jobben og får ikke sove om nettene, forteller han.

Hans forskning viser at folk sliter mest når de forsøker å slutte med sprayen.

– Folk føler seg som fisker på land uten nesespray. De føler at livet ramler sammen når de blir så tette i nesen. De har som regel brukt denne typen nesespray i måneder eller år, fortsetter han i artikkelen.

Otrivin, Zymelin og Rhinox er de vanligste typene nesespray som folk i Norge er avhengige av.

– Finnes ikke noe likt

De fire siste årene har Bentsen jobbet intenst med å produsere og gi ut produktet til hans egne pasienter.

– Jeg vet at det er et stort misbruk der ute. Derfor blir det bra å kunne tilby et alternativ som kan virke lindrende for mange og som ikke har noen bivirkninger, mener han.

Tidligere har han stått for produksjonen selv – på laboratoriet i Narvik. I forrige uke var han i Frankrike og fikk lagt siste hånd på verket.

Allerede i november er han klar til å gå ut på markedet med sin neseolje.

– Dette er noe jeg har stått og mikset selv på labben og gitt ut til mine pasienter her i Narvik allerede, men nå har vi begynt produksjonen i Provence i Sør-Frankrike også kalt «duftenes jord», smiler han fornøyd.

Han har lagt ned utallige timer de siste årene og til nå har det ifølge ham selv vært en enveiskjøring med tanke på penger – ut.

– Hvor mye har du investert i dette?

– Jeg har aldri tatt opp noe lån. Der er vel derfor det har tatt litt tid også. Jeg har drevet med dette i tillegg til min vanlige jobb, røper øre/nese/halsspesialisten.

Nå skal ideen hans realiseres og ut til folk.

– Jeg har sjekket markedet og jeg har ikke funnet en slik kombinasjon noen andre steder – og jeg har trålet Internettet og apoteker. Dette er first time, mener han.

– Takk, men nei takk

Bentsen er overbevist om at hans produkt er helt unikt og har derfor valgt å avstå fra både dagligvarehandler og apoteker.

– Dette er helt bevist. Hadde jeg valgt å gjøre det hadde de nok kjøpt ett lass fra meg og så sagt «takk for ideen Bentsen, men nå tar vi over resten uten deg». Det vil jeg ikke og velger heller å starte i det små, sier han.

Bentsen har ikke satt seg noen store mål med realiseringen av ideen hans.

– Vi starter i det små. Først er det Narvik, så er det Harstad. Målet mitt er i bunn og grunn å realisere en idé som jeg har ruget fram selv og få det ut til folk, sier han litt beskjedent.

– Er det noe penger å hente i dette?

– Det er jeg ganske trygg på. Jeg kan ikke se noen spesiell grunn til at det ikke skal kunne bli en hyggelig forretning. Det blir jo festlig å se om man kan få tilbake investert kapital, smiler han.

Han påpeker at dette ikke er et medisinsk produkt.

– Dette er et velværeprodukt. Det skal bli gøy å se responsen hos folk. Det blir noen spennende dager framover, avslutter han stolt.

Dette svarer Otrivin:

Maria Cole, kommunikasjonsansvarlig ved GSK Consumer Healthcare, skriver i en e-post til Fremover at de ikke anbefaler noen å bruke Otrivin lengre enn ti dager i strekk.

– Otrivin er en nesespray som har en slimhinneavsvellende effekt for korttidsbruk. Som med alle legemidler er det viktig at man leser produktinformasjonen som følger med før man anvender Otrivin og at man følger doseringsanbefalingen og behandlingstiden. Otrivin har en veletablert sikkerhetsprofil når den brukes etter anvisningen på pakken. Som det framgår av pakningsvedlegget skal man ikke bruke produktet lengre enn ti dager for voksne og fem dager for barn. Overdrevent bruk av dette kan medføre hevelse i neseslimhinnene – akkurat som ved andre nesesprayer.