Utflyttet hortenser satser på eget produkt til hjelp for mennesker som er avhengige av nesespray.

Flere hundre tusen mennesker i Norge kan være avhengig av nesespray, anslår forsker.

– Et gigantisk problem i Norge, mener spesialist Paal Bentsen.

Bentsen kom til Horten fra Kragerø i 1949 og vokste opp i Åsen. Nå er han på vei inn i pensjonistenes rekker, forteller han til Gjengangeren, etter en lang karriere som lege nord i landet. De siste åtte årene har han utviklet et produkt til hjelp for de som ikke klare å slutte med nesespray.

6.000 operasjoner

Minnene fra Horten er sterke.

– Skogen var lekeplass, husker Bentsen fra en aktiv barne- og ungdomstid med idrett og musikk i Horten. Han gikk på Lillås skole før realskole og gymnas.

– I 1969 dro jeg til Tyskland og studerte biologi, før jeg fikk studieplass på medisin i Wien. Etter turnustjeneste i Bodø og sju år som distriktslege på Nordkapp fulgte spesialisering i øre/nese/halssykdommer i Sverige, forteller Bentsen.

Han har siden vært seksjonsoverlege ved Narvik sykehus og har nær 6.000 operasjoner bak seg, i tillegg til en spesialistpraksis.

Tørker ut nesa

I jobben begynte han å irritere seg over at det ikke fantes et produkt som han kunne tilby pasienter med mindre problemer.

– Jeg erget meg over at det ikke fantes noe brukbare greier for enkle plager som etter neseoperasjoner eller plager som oppstår av den tørre luften vi puster inn i omgivelsene våre, forteller han til Fremover.

Bentsen begynte å se seg om og utforske hvilke produkter som var tilgjengelig på Internett og på apoteker.

– Det var ikke mye å skryte av. Det var saltvann – som for øvrig bare gjør nesen enda tørrere. Og så var det otrivin. Et produkt som har skapt et gigantisk misbruk i Norge, mener han.

Hundretusener

I en artikkel publisert på Forskning.no anslår Sverre Karmhus Steinsvåg, avdelingsleder ved Øre-Nese-Hals-avdelingen på Sørlandet sykehus og professor II ved Universitet i Bergen, at flere hundre tusen mennesker i Norge kan være avhengig av nesespray.

– Folk som er avhengige blir desperate hvis de ikke får spraye seg. Vi ser en del av dette og det folk sier er at de ikke klarer å puste. De klarer ikke å konsentrere seg om jobben og får ikke sove om nettene, forteller han.

Hans forskning viser at folk sliter mest når de forsøker å slutte med sprayen.

Otrivin, Zymelin og Rhinox er de vanligste typene nesespray som folk i Norge er avhengige av.

– Finnes ikke noe likt

De fire siste årene har Bentsen jobbet intenst med å produsere og gi ut produktet til hans egne pasienter.

– Jeg vet at det er et stort misbruk der ute. Derfor blir det bra å kunne tilby et alternativ som kan virke lindrende for mange og som ikke har noen bivirkninger, mener han.

Tidligere har han stått for produksjonen selv – på laboratoriet i Narvik. Nylig var han i Frankrike og fikk lagt siste hånd på verket.

Dr. Bentsens neseolje blir snart tilgjengelig for salg via en egen nettside. Doktoren har valgt å avstå fra både dagligvarehandler og apoteker.

Otrivin svarer

Maria Cole, kommunikasjonsansvarlig ved GSK Consumer Healthcare, skriver i en e-post at de ikke anbefaler noen å bruke Otrivin lengre enn ti dager i strekk.

– Otrivin er en nesespray som har en slimhinneavsvellende effekt for korttidsbruk. Som med alle legemidler er det viktig at man leser produktinformasjonen som følger med før man anvender Otrivin og at man følger doseringsanbefalingen og behandlingstiden. Otrivin har en veletablert sikkerhetsprofil når den brukes etter anvisningen på pakken. Som det framgår av pakningsvedlegget skal man ikke bruke produktet lengre enn ti dager for voksne og fem dager for barn. Overdrevent bruk av dette kan medføre hevelse i neseslimhinnene – akkurat som ved andre nesesprayer.