En nesespray, laget på basis av fire godt kjente ingredienser med basis i olivenolje, og ”funnet opp” av en ønh-spesialist, er det som skal gjøre livet lettere for neseopererte og dem som sliter med tørre, tette neser og bihuler.

I løpet av et langt liv som ønh-spesialist syntes aldri Paal Bentsen i Narvik at han kom over et middel han kunne tilby pasientene som kunne løse opp snørr, skorper og størknet blod postoperativt på en skikkelig måte. Den tradisjonelle sesamoljen syntes han ikke fungerer og saltvann i såre neser mener han heller ikke er godt alternativ.
For seks år siden bestemte han seg derfor å ta saken i egne hender, og startet en viss eksperimentell virksomhet i laboratoriet der han jobber. På reiser i Europa hadde han stadig kommet borti forskjellige urter, og etter å ha prøvd seg frem endte han opp med en blanding av sitron, eukalyptus, lavendel og peppermynte. Etter hvert fikk han i gang en liten produksjon og oppfinnelsen hans begynte så smått å bli litt kjent i Narvik og omegn.
Miljøvennlig
– Så tenkte jeg – nei nå har jeg lyst til å gjøre dette ordentlig. Han mobiliserte et anerkjent , garantert ”grønt” laboratorium i Frankrike til  å produsere oljen og sin kreative livsledsager til å designe flasken. Og dermed var det for  alvor duket for dr. Bentsens neseolje – med bare naturlige ingredienser.
Det tok et år å få det hele på plass og i produksjon, og like før årsskiftet kom det han beskriver som det første lasset til Norge. Han er nøye på at dette er et velværeprodukt og ikke et medikament. Det er ingen restriksjoner for hvem som kan bruke det – utenom de vanlige forsiktighetsreglene når det gjelder allergier – som mot citrus.
Paal Bentsen har startet nettbutikk og er klar på at dette må gå pent og forsiktig, men er særlig opptatt av å få produktet ut til kolleger, for han mener at han virkelig har laget et fantastisk produkt
Ikke randomisert og dobbelblindet
Til nå har han tilbudt oppfinnelsen sin til 2000 pasienter og tilbakemeldingene er svært positive. Et par pasienter fikk ubehag da de fikk dråpene ned i halsen, men det problemet ble fort løst med å bytte ut pipette med spray. – Hvis du ser etter dobbeltblindede undersøkelser, så må jeg nok innrømme at det kan jeg ikke vise til, men derimot et langt liv som øre-nese-halsspesialist i praksis, gir meg i hvert fall et godt utgangspunkt for å bedømme resultatene, mener han.
Han har så smått begynt å sende produktet til kolleger og tatt kontakt med de store apotekene, men er klar på at dette må ta den tiden som trengs. – Apotekkjedene gir inntrykk av at de liker produktet, men derfra til at de vil selge det det, er nok veien ganske lang, mener Bentsen.
– Hva sier kollegene dine, er de skeptiske ?
– Nei, reaksjonen er heller, så fantastisk! Vi visste ikke at du var såpass innovativ. Det er en vanligere reaksjon enn skepsis, ler Bentsen ikke uten selvironi.
– Er du redd for å få et ”alternativ” stempel? Vel, denne nesesprayen er på lik linje med mange andre apotekprodukter og medisiner basert på urter. Det fine med min spray er at den er helt uten tilsetningsstoffer. Jeg har ingen ambisjoner om å konkurrere med etablerte nesesprayer, men jeg har pasienter som har byttet ut sin gamle tradisjonelle spray med min urtespray.
Ønh-spesialisten får til og med respons fra kvinner som forteller at mannen snorker mindre etter at han begynte med oljen.
– Forventer du negative reaksjoner fra industrien?
– Da dreier det seg jo om kommersielle interesser og misunnelsens tak er lavt. Men jeg bryr meg ikke, jeg står trygt faglig, avslutter oppfinneren.
Legekunsten nr 3  – 2017 – årgang 27 – side 36-37.